Издателска къща ХЕРМЕС“ представя ВНЕЗАПНИ СЪНИЩА  от Лора Динкова Обем: 56 стр. Цена: 14,95

...
Издателска къща ХЕРМЕС“ представя
ВНЕЗАПНИ СЪНИЩА 
от Лора Динкова
Обем: 56 стр.
Цена: 14,95
Коментари Харесай

Внучката на Иван Динков с нова книжка

Издателска къща „ ХЕРМЕС “

п редставя

ВНЕЗАПНИ СЪНИЩА  

от Лора Динкова

Обем: 56 стр.

Цена: 14,95 лева

ISBN: 978-954-26-2305-2

Очаквайте на 28 ноември!

За създателя

Лора Динкова е родена през 1988 година в София. Завършва българска лингвистика и магистратура по литература и кино в СУ „ Св. Климент Охридски “. Автор е на поетичната книга „ Отключено безвремие “ (2012 г.), която печели премия „ Южна пролет “.

През 2013 година става притежател на наградата „ Най-добър млад стихотворец “ в Международния славянски лиричен конкурс, проведен в Харков, Украйна.

Втората ѝ стихосбирка е,,Осиновени думи “ (2014), а третата –,,Диагноза тишина “ (2018).

Носителка е на специфичната премия за лирика от Националния книжовен конкурс,,Яна Язова “ през 2019 година, а през февруари 2021 година и на премията от Националния конкурс за лирика,,Теодор Траянов “.

Нейни стихотворения са превеждани на италиански, френски, полски и съветски език. Публикува публикации, рецензии и литературна рецензия в българския културен щемпел и в електронни уеб сайтове.  

Лора Динкова е внучка на огромния български стихотворец Иван Динков.

РИМИ  I

Дошъл е като че ли краят на света,

а теб те няма в него.

Напразно всяка тишина

припомня за предходна наслада.

И тук е цялостна самотност –

беззъба синя яма.

Стоя на края на света,

а тишината е огромна.

Отзиви

И тук Лора Динкова продължава себе си от предходните си три поетически книги. Поезия скъсена, остра, ръбеста, незаобиколима. Из нея като в инсектариум стоят набодени на карфици философеми: „ Личните рани не търпят общи преводи “ („ Тъга “); „ …ние ще бъдем само мит / от от дълго време забравено майчинство “ („ Раздяла “); „ …за поетите и за мъртвите – в света няма място “ („ Място “)… Като художествено продължение на литературоведските ѝ ползи, и тук упорито и ритмично се повтаря Смъртта като граница на човешкото и като естествена спътница на мисълта ни – поетизирана, съзерцавана, отричана, отхвърляна, одобрявана, чакана. В тази книга Смъртта е въображаема като абсурден вход към Човека. От това стихосбирката наподобява по детски безстрашна.

Иван Станк

Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че по този начин щеше да пее Евридика, в случай че Орфей не се беше обърнал и бе съумял да я изведе на белия свят. Това е ария, която познава извивките на Ада, която знае, че „ пътят не е нито къс, нито прав “, която знае, че гибелта е неизменима, незаобиколима, нужна част от живота. Непременната негова част. И парадоксално – таман с това свое познание песента на Лора Динкова утвърждава живота. Завинаги и във вечността.

Митко Новков

Сред най-важните неща, с цел да се самопостигне един стихотворец и създател, е да има възприятието за лична първородност. Стиховете на Лора Динкова приказват безапелационно, че при нея това е по този начин. Тя е достоверна и физиономична поетеса, която наподобява на себе си. Чистите първозданни думи, минали през сърцето и душата ѝ, родени от чист живот и чисти намерения, доближават до същинската същина на нещата, вълнуват и надълбоко влияят.

Никола Иванов
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР